New Logo

Working hours... when nature calls ™

Αντιμετωπίζοντας την Υπογονιμότητα

Αντιμετωπίζοντας την Υπογονιμότητα

Εάν εσύ και ο σύντροφός σου έχετε την εμπειρία της υπογονιμότητας, δεν είστε μόνοι!

Η υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου ένα στα έξι ζευγάρια που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν. Και παρόλο που πολλά υπογόνιμα ζευγάρια μπορούν τελικά να αποκτήσουν παιδί με τη βοήθεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η διάγνωσή τους ως υπογόνιμου ζευγαριού προκαλεί αναστάτωση.

Η αντίδραση του καθενός στην υπογονιμότητα είναι διαφορετική. Μπορεί ο ένας να είναι γεμάτος ελπίδες και αισιοδοξία, ενώ ο σύντροφός του να αισθάνεται απαισιοδοξία. Είναι ακόμα πιθανόν να βιώσετε μια ψυχολογική κατάπτωση, κι αυτό σε διαφορετικά στάδια, πριν ή μετά τη θεραπεία. Μπορεί να νιώσετε έντονα συναισθήματα όπως απογοήτευση, άρνηση, ενοχές, θυμό, κατάθλιψη, απομόνωση και απώλεια αυτοελέγχου.

 

Σχέσεις του ζεύγους

Άντρες και γυναίκες αντιδρούν διαφορετικά στην υπογονιμότητα. Οι περισσότερες γυναίκες συνήθως αισθάνονται έντονα κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου, αλλά γενικά αντιμετωπίζουν ευθέως το πρόβλημα της αναπαραγωγής. Οι άντρες συχνά υποφέρουν σιωπηλά, επειδή δεν είναι συνηθισμένοι να μοιράζονται τα συναισθήματά τους. Είναι πιθανόν ακόμα η σχέση του ζευγαριού να αλλάξει όταν αρχίζουν να αντιμετωπίζουν την υπογονιμότητα με κάποιου είδους θεραπεία. Οι απαιτήσεις της θεραπείας θα επηρεάσουν επίσης τη σεξουαλική σας σχέση. Προσπαθήστε να δώσετε προτεραιότητα σε ό,τι καλό έχετε μεταξύ σας.

 

Πάρτε ενισχύσεις
Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το άγχος που προκαλείται κατά τη διάρκεια της θεραπείας:

  • Πρώτα απ' όλα να θυμάστε ότι εσείς και ο σύντροφός σας είστε διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικό τρόπο ζωής και διαφορετικό συναισθηματικό κόσμο. Μην περιμένετε να αισθάνεται με τον τρόπο που αισθάνεστε εσείς κάθε συγκεκριμένη στιγμή.

 

  • Να είστε ενήμεροι για την υπογονιμότητα και τη θεραπεία που ακολουθείται. Πάρτε όσες πληροφορίες χρειάζεται ώστε να μην αγχώνεστε. Διαβάστε βιβλία και άρθρα, ρωτήστε και συζητήστε το θέμα.

 

  • Οι φιλίες είναι πολύ σημαντικές αυτή τη χρονική στιγμή. Να γνωρίζετε όμως ότι οι φίλοι και η οικογένειά σας μπορεί να μην κατανοούν πλήρως το θέμα της υπογονιμότητας και πολλές φορές να μιλήσουν με τρόπο που να σας θίγει. Εάν μερικοί φίλοι προσεγγίζουν με σχόλια εποικοδομητικά το πρόβλημά σας, προσπαθήστε να μην τους αποθαρρύνετε.

 

  • Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας. Πολλές φορές βοηθά το να γράψετε τις σκέψεις σας στο χαρτί. Δείξτε αυτό που πραγματικά αισθάνεστε και μην κρύβετε το φόβο ή το άγχος σας. Οι φίλοι και η οικογένειά σας μπορεί τότε να σκεφτούν ότι δεν είστε αναστατωμένοι και δεν χρειάζεστε ψυχολογική στήριξη. Πέστε τους φίλους και την οικογένειά σας τι σας βοηθά και τι σας αποθαρρύνει.

 

  • Ψάξτε να βρείτε εάν έχετε θυμό μέσα σας, διότι είναι επικίνδυνο να στραφεί εναντίον σας, εναντίον του συντρόφου σας, των γιατρών σας ή των φίλων της οικογένειάς σας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε την επίδραση που μπορεί να έχει αυτός ο θυμός πάνω σε σας, αλλά και στην ικανότητά σας να επικοινωνήσετε με τους άλλους.


* Όταν δεν αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας, αποφύγετε συζητήσεις που δημιουργούν συναισθηματική φόρτιση.


* Εσείς και ο σύντροφός σας θα ορίσετε τα όρια κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ώστε να ελέγχετε τα συναισθήματά σας, να περιορίζετε το άγχος σας και να έχετε ξεκάθαρα στο μυαλό σας τους στόχους σας. Αποφασίστε ποια θεραπεία θα ακολουθήσετε και πότε να τη σταματήσετε εάν είναι ανεπιτυχής.


* Δώστε στον εαυτό σας χρόνο για ξεκούραση εάν η θεραπεία έχει γίνει ψυχολογικά πολύ δύσκολη για σας. Οι διακοπές από τη θεραπεία μπορούν να σας δώσουν την ευκαιρία να επανακτήσετε δυνάμεις και πιθανόν να διερευνήσετε και άλλες επιλογές.


* Μην αφήσετε το πρόβλημα της υπογονιμότητας να σας γίνει έμμονη ιδέα. Εσείς και ο σύντροφός σας σίγουρα θα έχετε και άλλα ζητήματα να αντιμετωπίσετε. Το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσουν τη σχέση σας και τη διάθεσή σας να απολαύσετε τη ζωή.


* Η συμβουλευτική αγωγή μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε τις προτεραιότητές σας βρίσκοντας τρόπους να κερδίσετε πίσω τη χαμένη σας εμπιστοσύνη και να βελτιώσετε τις ικανότητές σας για αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.

 

Συμβουλευτική αγωγή
Η συμβουλευτική αγωγή προς εσάς ως ζευγάρι είναι μια συνεχής διαδικασία που προσφέρει το Κέντρο Γονιμότητας ΑΚΕΣΩ κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς σας. Επιπρόσθετα προσφέρουμε πληροφορίες και έντυπο υλικό ώστε ο κύκλος θεραπείας να σας είναι απόλυτα κατανοητός. Το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου σας προσφέρει όλο το χρόνο που θεωρείται απαραίτητος για να συζητηθεί σε λεπτομέρεια η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και να απαντηθούν τα οποιαδήποτε ερωτήματα. Η κύρια έγνοια μας είναι να συμβάλουμε στην πραγματοποίηση της μεγάλης σας επιθυμίας για τεκνοποίηση. Με τη συμβουλευτική αγωγή στοχεύουμε να ξεκαθαρίσουμε τα πάντα στο μυαλό σας, ώστε να επιτρέψουμε στο σώμα σας να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να επιφέρει  τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Patient Testimonials

Combine Treatment with Leisure