Τί είναι η βλαστοκύστη;
Η βλαστοκύστη είναι το στάδιο στο οποίο φτάνει το έμβρυο κατά την 5η-6η μέρα της ζωής του.
Tο ωάριο γονιμοποιείται και αρχίζει την ανάπτυξή του στις σάλπιγγες για τρεις περίπου μέρες. Στο χρονικό αυτό διάστημα προχωρεί μέσα από τη σάλπιγγα προς τη μήτρα, όπου και αναπτύσσεται για άλλες δύο-τρεις μέρες, φτάνοντας στο στάδιο της βλαστοκύστης. Μια βλαστοκύστη χαρακτηρίζεται από τη διόγκωσή της, τη λεπτότητα της μεμβράνης που την περιβάλλει και την κοιλότητα που δημιουργείται στο εσωτερικό της με τη συγκέντρωση υγρού. Στο στάδιο αυτό αποτελείται από 60 έως 120 κύτταρα, τα οποία διαφοροποιούνται σε δύο ομάδες: την εξωτερική ομάδα (τροφοβλάστη) από την οποία θα σχηματιστεί ο πλακούντας, και μια έσω κυτταρική μάζα (εμβρυοβλάστη), από την οποία θα σχηματιστεί το κυρίως έμβρυο. Εντέλει η βλαστοκύστη θα εισχωρεί στο ενδομήτριο κατά την 5η ή 6η μέρα μετά τη γονιμοποίηση, όπου και εμφυτεύεται έτσι ώστε να συνεχίσει να τρέφεται. Εκεί θα δημιουργηθεί αργότερα ο πλακούντας, ο οποίος θα τρέφει το έμβρυο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του μέχρι τη γέννηση. Στο στάδιο αυτό, ο εμβρυολόγος επιλέγει με μεγαλύτερη ασφάλεια τα καλύτερα έμβρυα για εμβρυομεταφορά, καθότι τις περισσότερες φορές έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεταφοράς βλαστοκύστεων;
Πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, όπως τα βελτιωμένα καλλιεργητικά υγρά, έχουν δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης περισσότερων εμβρύων στο εργαστήριο μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης.
Η καλλιέργεια των βλαστοκύστεων παρέχει τα εξής πλεονεκτήματα:
- Ψηλότερα ποσοστά εμφύτευσης και εγκυμοσύνης, μια που επιτρέπει την επιλογή καλύτερων εμβρύων.
- Η εμβρυομεταφορά γίνεται πιο κοντά στον φυσιολογικό χρόνο και τις φυσιολογικές συνθήκες εισαγωγής του εμβρύου στη μήτρα. Σ’ αυτόν το χρόνο το ενδομήτριο μπορεί να παρέχει καλύτερο περιβάλλον για το έμβρυο.
- Δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς λιγότερων εμβρύων, καλύτερης ποιότητας, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την πιθανότητα πολύδυμης κύησης.
- Προσφέρει τη δυνατότητα να εκτιμηθεί η πιθανότητα ανάπτυξης συνδρόμου υπερδιέγερσης, ώστε να αποφασιστεί αν ενδείκνυται εμβρυομεταφορά ή η κατάψυξη των κατάλληλων βλαστοκύστεων.
Είναι η μεταφορά βλαστοκύστεων κατάλληλη για όλες τις περιπτώσεις;
Η μεταφορά εμβρύων σε αυτό το στάδιο δεν ενδείκνυται σε όλες τις περιπτώσεις. Απαιτείται ένας επαρκής αριθμός καλής ποιότητας εμβρύων τη 2η και 3η ημέρα καλλιέργειας, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες ύπαρξης κατάλληλων βλαστοκύστεων την 5η και 6η ημέρα.
Ενδείκνυται όταν υπάρχουν υποψίες για σύνδρομο υπερδιέγερσης, εάν προηγούμενες εμβρυομεταφορές τη 2η και 3η ημέρα ήταν ανεπιτυχείς ή εάν πρόκειται να πραγματοποιηθεί βιοψία των εμβρύων για σκοπούς προεμφυτευτικής διάγνωσης.
Στο Κέντρο μας εφαρμόζουμε ένα επιτυχές σύστημα καλλιέργειας βλαστοκύστεων, το οποίο, από κοινού με τον ιατρό/συνεργάτη μας συστήνουμε στο ζευγάρι εάν πιστεύουμε ότι αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης.